Kakadu białookie rozwiązują złożone problemy mechaniczne

4 lipca 2013, 10:10

Nietresowane kakadu białookie (Cacatua goffini) są w stanie rozwiązać złożone problemy mechaniczne. Międzynarodowy zespół wykazał, że radzą sobie z otwieraniem w odpowiedniej kolejności serii zazębiających się zamków.



Międzybiegunowa zgodność gatunkowa

16 lutego 2009, 13:13

Kończący się właśnie międzynarodowy projekt Census of Marine Life (Spis życia morskiego), który rozpoczął się na początku bieżącego wieku, a jego zakończenie przewidziano na październik 2010, już teraz spowodował, że naukowcy mają nie lada orzech do zgryzienia.


Białko orzechów może odczulać alergików?

30 stycznia 2014, 13:14

Najnowsze testy kliniczne wskazują, że podawanie uczulonym dzieciom niewielkich ilości białka orzechów może prowadzić do ich odczulenia. Około 1% dzieci w krajach wysoko rozwiniętych cierpi na alergię na orzechy. Zetknięcie z alergenem może prowadzić do wielu niebezpiecznych reakcji, w tym do śmierci. Dla rodzin takich dzieci choroba wiąże się z dodatkowym stresem, gdyż nawet u osób cierpiących na łagodną postać alergii może niespodziewanie dojść do zagrażającego życiu wstrząsu


Obdarzanie darzymlecznią

24 kwietnia 2009, 08:43

W lasach deszczowych Ameryki Środkowej występuje bogata w składniki odżywcze roślina, znana tu od czasów Majów. Brosimum darzymlecznia, bo o niej mowa, należy do rodziny morwowatych. Wykazuje właściwości lecznicze i daje jadalne słodkie owoce. W ich wnętrzu znajduje się spora pestka, którą można przygotować na kilka sposobów, by smakowała jak purée ziemniaczane, czekolada bądź kawa. Niestety, okoliczni mieszkańcy, choć często jadają tylko jeden posiłek dziennie, nie mają pojęcia, co leży nierozpoznane u ich stóp.


ULX nie musi być czarną dziurą

9 października 2014, 08:58

Naukowcy korzystający z NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) odkryli obiekt emitujący olbrzymie ilości energii. Początkowo myśleli, że to czarna dziura, jednak ze zdumieniem stwierdzili, iż mają do czynienia z pulsarem. Nigdy nie widzieliśmy czegoś podobnego - mówi profesor Fiona Harrison z California Institute of Technology (Caltech), która stoi na czele zespołu badawczego


Cablevision zaoferuje 100-megabitowe łącza

28 kwietnia 2009, 16:49

Firma Cablevision Systems Corp. zaoferuje najszybsze w USA połączenie internetowe dla osób indywidualnych. Od 11 maja 3 miliony subskrybentów tej nowojorskiej firmy będzie mogło korzystać z asymetrycznego łącza zapewniającego przesył rzędu 101 megabitów na sekundę do klienta i 15 Mb/s od klienta.


Małpie narzędzia sprzed setek lat

12 lipca 2016, 12:54

Nowe dowody archeologiczne sugerują, że brazylijskie kapucynki używają kamiennych narzędzi do rozłupywania orzechów nerkowca od co najmniej 700 lat. Wg naukowców z Uniwersytetów w Oksfordzie i São Paulo, to najstarsze archeologiczne przykłady wykorzystania narzędzi przez małpy poza Afryką.


Zaradne drzewa

12 czerwca 2008, 12:10

Najnowsze badania wykazały, że liście drzew potrafią utrzymywać niemal stałą temperaturę niezależnie od tego, czy rosną w Meksyku czy na północy Kanady. Naukowcy przyjrzeli się 39 gatunkom północnoamerykańskich drzew żyjących na obszarach rozciągających się na przestrzeni 50 stopni szerokości geograficznej. Okazało się, że ich liście niezależnie od pogody utrzymują temperaturę około 21 stopni Celsjusza, co pozwala im na wydajną fotosyntezę.


Miał być zwykłym obrazem, a okazał się Michałem Aniołem

11 lipca 2011, 17:20

Przedstawiający ukrzyżowanie obraz, który od lat wisi w Campion Hall (Permanent Private Hall Uniwersytetu Oksfordzkiego), jest prawdopodobnie dziełem samego Michała Anioła. Wcześniej zakładano, że jego twórcą jest Marcello Venusti, współpracownik i przyjaciel Michała Anioła.


Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego

3 lipca 2015, 11:59

Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy